1. home
  2. publicaties
  3. Vanaf vandaag is de...

Vanaf vandaag is de expositie “Connected Brains – Nijmegen” te zien in HAN 2022

Derya Zenginoglu (1974), heeft de aftrap van haar “Connected Brains” project in 2019 in Istanbul bij Akyol Art Center gepresenteerd. De eerste van de serie in deze tentoonstelling was “Connected Brains – Istanbul 34”. De daaropvolgende series zullen dan ook een verwijzing zijn naar de plaats waar de installatie zich zal presenteren. 

Tijdens de corona pandemie heeft Derya een ingeving gekregen om kunstenaars op te heffen tot “Oksijen”. Volgens Derya: “Oksijen in huis brengen van “opgesloten” mensen. Mensen waren namelijk gekluisterd aan hun huis en hadden soms letterlijk maar ook figuurlijk behoefte aan Oksijen. Uit deze “uitzichtloze” situatie mijn project, “Kunstenaars geven Oksijen” geboren. Oksijen is een Turks woord: en het betekent zuurstof. Waar wij met z’n allen vóór corona niet eens bewust van waren. Het woord Oksijen heeft mij zowel letterlijk, maar vooral in de kunst figuurlijk erg geïnspireerd”. 

Elixer
Elixer

Zo is haar Youtube kanaal: Oksijen Oksijenler (Zuurstof, Zuurstoffen) ontstaan. Website: https://oksijen.nl/

In 2022 is het weer tijd om haar project “Connected Brains” voort te zetten in galerie Het Langhuis in Zwolle maar ook nu in HAN afdeling opleiding Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek expositie: “Connected Brains – Nijmegen”. 

Haar nieuwe werk in deze serie heet “Connected Brains – Nijmegen”. Haar serie van “Connected Brains” is een voortdurend onderzoek naar verbinding in kunst, techniek, wetenschap en natuur. Derya onderzoekt wat de relatie is tussen werkelijkheid en fictie, die in onze samenleving steeds vager aan het worden is. Derya is ook kritisch tegen “ongecontroleerde” vooruitgang buiten de medische wereld. In de toekomst kunnen er bijvoorbeeld ook digitale apparaten worden gebruikt voor niet medische verbeteringsdoeleinden van mensen. Zo kun je denken aan apparaten waarmee er gedachten van anderen kunnen worden gelezen. De kritische kanttekening waar Derya vraagtekens bij plaats is: “of we daarmee een deel van onze menselijkheid verliezen. Zal de persoonlijkheid van de mensen daardoor veranderen? Willen we ten koste van alles, vooruitgang boeken en volledig afhankelijk zijn van technologie? Daarom dit oneindige project “Connected Brains”. ” van Derya.

Derya’s werken bestaan uit meerdere delen: installaties en/of schilderijen en/of sculpturen die samen een onderzoekend verhaal vertellen. Het combineren van technieken van analoge en digitale techniek komt ook veelvuldig voor in haar wek. Derya transformeert haar installaties door telkens nieuwe elementen toe te voegen om tot hun eigen vernieuwde versies van zichzelf te worden. Net zoals in de wetenschap.

Sommige van haar installatie zijn interactief, waardoor de toeschouwer onderdeel kan worden van haar installatie. Derya’s werk geeft ruimte aan de verwondering over wat zich afspeelt in onze relatie met de natuurlijke omgeving.