1. home
  2. publicaties
  3. 'Connected Brains' in de...

'Connected Brains' in de vensters van Radio Hengelo TV 2018

WO 7 NOVEMBER 2018, 16:42AANGEPAST, ZA 29 AUGUSTUS, 03:00

DOOR EMILE URBAN

“Zie de Vensters”, een tentoonstellingsreeks bij 1Twente Hengelo/ Radio Hengelo TV, opent zaterdag 10 november de tentoonstelling “Connected Brains” van multidisciplinair kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving Derya Zenginoglu.

378736 connected brains1

In haar werk “Connected Brains” gebruikt zij het brein als uitgangspunt. Wat gebeurt er als een op afstand bestuurbare computer voor jou gaat denken en handelen?

Derya Zenginoglu beweegt zich op het terrein van kunst, techniek en wetenschap. Ze is gefascineerd door de natuur, de mens, de micro- macrokosmos en de biotechnologie. In haar werken verbindt zij materialen en nieuwe media aan elkaar waardoor een hybride kunstvorm ontstaat. Zenginoglu fantaseert over de ontwikkelingen die de techniek maakt en filosofeert over wat dat voor de mens en zijn omgeving betekent. Ze past technologische ingrepen toe in het brein en maakt dit zichtbaar door onder meer kleur, licht en draad.

âConnected Brains,â een installatie van gemengde media, is tot en met zondag 6 januari 2019 24 uur per dag te bezichtigen, op de hoek van de Langelermaatweg 144 en Slijperij.
Het project ‘Zie de Vensters’ is in september van start gegaan met een installatie ‘Hotel Romeo & Juliettâ van kunstenaar Pier van Dijk. Er komen jaarlijks vijf tentoonstellingen, die parallel lopen met de reeks van ‘Zie de Vide’ in Schouwburg Hengelo. De exposerende kunstenaars zijn leden van Kunstenaarsinitiatief 074 PK (voorheen StARTion).

Het idee voor de studio als buiten-expositieruimte ontstond in 2017, toen de kunstenaars Pier van Dijk en Renata de Frankrijker werden geinterviewd door Radio Hengelo TV over een expositie in het voormalige StARTion in het stationsgebouw. Hun oog viel daarbij op de bijzondere ramen van het pand, met diepe vensterbanken en witte achterwanden: heel geschikt voor tentoonstellingen.